fűszerek
fűszerkeverékek
gyógyító fűszerek
blog

Gyógyító fűszerek

A legtöbb fűszert a régi időkben gyógynüvényként használták először, csak később fedezték fel az ételekben is felhasználható aromájukat. Ezeken az oldalakon a patikákból a konyhák polcaira került fűszerek gyógyhatásairól olvashatunk. Ezek az információk a népi gyógyászatból származnak, a modern orvoslás nem minden esetben ismeri el a gyógyhatást, mégis egyre többen bíznak a természetes, növényi fájdalomcsillapítókban, antibakteriális fertőtlenító hatású gyógynövényekben, köhögéscsillapítókban, emésztést javító növényi hatóanyagokban. Nem szabad elfekejteni, hogy rengeteg mai szintetikus gyógyszerünknek az alapanyaga növényi eredetű pl.: Aszpirin – fűzfakéreg kivonat, Valeriana – macskagyökér. Érdemes tudni, hogy sok gyógynövényt akár salátaként is fogyaszthatunk, mint a sokféle gyógyhatással bíró, amellett mégis mindenhol megtalálható pitypang, aminek a gyökere, szára-levele, virágja mind gyógyhatással bír.