fűszerek
fűszerkeverékek
gyógyító fűszerek
blog

Levendula

Örökzöld, alacsony növésű (40-60 cm), több éves korában félgömb alakú, fásodó szárú félcserje. Gyökere mélyre hatoló. Levelei átellenesen állnak, szálasak vagy mindkét végükön elkeskenyedő lándzsásak. Az álfüzér virágzat el nem ágazó, 20-40 cm-es virágzati száron fejlődik; június-júliusban virágzik. Virágai álörvökben állnak, kékes-lilás színűek, 5 tagúak. Termése 4 makkocska, de ezekből általában csak 1-2 fejlődik ki. 

A levendula nálunk is termesztett félcserje. A növényt már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték kellemes illata miatt. Számos nemesített kertészeti változata ismert. A L. latifoliával alkotott természetes hibridje a Lavandula x intermedia (hibrid levendula, angol levendula).

A VII. Magyar Gyógyszerkönyv a valódi levendula (Lavandula angustifolia Mill., szinonímája: Lavandula officinalis) félcserjének a teljes kinyílás előtt gyűjtött virágait levendulavirág (Lavandulae flos) néven hivatalos drognak ismeri el. Egyéb drogokkal kombinálva tonikum, nyugtató teakeverék, valamint ízületi fájdalmak enyhítésére ajánlott kenőcs alkotórészeként is forgalomban van. A levendlula-olaj (Aetheroleum lavandulae) felső légúti megbetegedések tüneteit csökkentő csepp illetve oldat, valamint reumaellenes fürdőolaj, masszázsolaj, illetve orrdugulást mérséklő orrkenőcs egyik hatóanyaga.

Francia levendula, orvosi levendula, szagos levendula, valódi levendula.

Leggyakoribb felhasználása

A virágát használják fel, nyílásukkor a szárakról lefosztják és megszárítják. Illóolaját vízgőz-desztillálással állítják elő. Fűszerként főként Dél-Európában használják hallevesek, halételek, ürühúsok ízesítésére. Ez a menták családjába tartozó növény nagyon népszerű és parfümök, szappanok és illatszeres zacskók gyártásánál használják föl. Már a rómaiak levendula-virággal illatosították a nyilvános fürdőiket. A növény neve is a latin lavare (= mosni) szóból származik.

Jellemzők

Fűszer típusa

- virágfűszer

Cuisine

- olasz
- francia
- spanyol

Biológiai jellemzők

- évelő
- bokor termetű
- örökzöld

Latin neve

Lavandula

Származás

Dél-Franciaország, Spanyolország, Olaszország
Levendula - Fűszerporta - fűszerek és gyógynövények