fűszerek
fűszerkeverékek
gyógyító fűszerek
blog

Mustárfélék

A mustárféléknek a magját használjuk fűszerként, de leveleit salátákba is tehetjük. A keresztesvirágúak közé tartozó növények, egynyáriak, néhány közülük a káposztaféléknek is rokona. Virága jó méztermő, a méhek is szeretik. Több ezer éve ismert és felhasznált fűszer, már a sumeroknál is megtalálták magját. Kezdetben használata – mint a legtöbb fűszer –a gazdag nemesség kiváltsága volt, többek között sült húsokra kenve fogyasztották. Gyógynövényként is ismert volt, Püthagorasz az i. e. 6. században skorpiócsípés ellenszerének tartotta, de egy évszázaddal később Hippokratész is többféle gyógyító főzet alapanyagaként használta. Kr. u. 1 században a római Plinius állította, ha a lusta feleségünket mustárral etetjük, akkor tökéletes háziasszonnyá válik. A római konyhaművészetben ebben az időben válik ismertebbé a mustár, szószokhoz, mártásokhoz és a legkülönfélébb ételek mellé ajánlották kiegészítőnek. Főként madárhúsból készült ételekhez használták, kacsához, daruhoz, sült gerléhez, strucchoz. A mustáros mártásokat ajánlották még vadhoz, malacsülthöz, halételekhez is. Sokan kötik Franciaországhoz a mustárt, de használata az ókori Rómából ered, innen terjedt el többek között a mai Franciaországba. Nagy Károly uralkodásának idején a 8. században már a Párizs környéki kolostorok kertjében termesztették. A „sauce Robert” egyik alapanyaga, ennek receptjét már a 17. századi francia szakácskönyvekben megtaláljuk (fő alkotóelemei a mustár és a hagyma). A francia mustárkészítés világhírűvé nőtte ki magát, főleg a mustárfővárosként ismert Dijont ismerik mindenfelé többek között kitűnő mustárjáról. A Magyarországon elterjedt és közismert mustár szinte csak annyiban közös a külföldi változatokkal, hogy ez is mustármagból készül. Az eredeti francia mustárok íze általában sokkal csípősebb, erőteljesebb. Ezen kívül számos országban gyártanak a helyi ízlésnek megfelelő mustárokat, létezik kevésbé csípős, sőt édes változatban is. Itthon is elérhető néhány külföldi gyártó mustárja, bátran kísérletezzünk velük!

Leggyakoribb felhasználása

Jellemzők

Fűszer típusa

- magfűszer

Cuisine

- olasz
- francia
- mediterrán

Biológiai jellemzők

- egyéves
- lágyszárú

Szareptai mustár

A szareptai mustár (Brassica juncea) a káposztafélék családjába tartozó Brassica nemzetség egyik faja. Nevezik barna mustárnak, indiai mustárnak, továbbá az […]

Fekete mustár (francia mustár)

A fekete mustár vagy francia mustár (Brassica nigra) Európában és Ázsiában gyakori egynyári, lágyszárú növény, amely 1 m magasra is […]

Fehér mustár (Sárga mustár, Angol mustár)

A keresztesvirágúak családjába tartozó egyéves növény. Európa délibb tájain honos, nálunk fűszeres magjáért nagyban termesztik. Szára egyenes, fél méternél is magasabb. […]