fűszerek
fűszerkeverékek
gyógyító fűszerek
blog

Ánizs

A petrezselyemfélék családjába tartozó (ernyősvirágzatúak) ánizs délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, már az ókoriban ismerték a gyógy- és fűszerhatását. Nedvességet és meleget kedvelő, 0,5 m magas, egyéves, lágy szárú növény. Finoman barázdált és szőrözött, egyenesen felálló szárán három különböző alakú levél található. A drog a termés, amely fordított körte alakú, kerek tojásdad alakú, oldalról egy kicsit összenyomott. Az ánizs magjának édeskés, édesgyökérre emlékeztető aromája van. A jó árú színe zöld, a sárga szín gyengébb minőséget jelent. 

1305-ben az angolok megvámolták az ánizsmag kereskedelmet, hogy abból fedezzék a London Bridge javítási költségeit. Nagyon népszerű ízesítő az angoloknál, IV. György király ruháit annakidején ánizsmaggal illatosították. Az ánizs az egyik legrégibb termesztett fűszernövényünk, már az egykori egyiptomiak, görögök és rómaiak is ismerték. Az idősebb Plinius azt állította, hogyha ánizsmagot tesznek a párna alá, akkor az megvéd a rossz álmoktól. Az ánizst, mint ételízesítőt a középkortól használják. 1619-ben a virginiai parlament elfogadta azt a törvényt, hogy egy családnak, minden évben, legalább 6 tő ánizst kell termelnie.

Ismert nevei: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi kömény

Leggyakoribb felhasználása

Az "ánizsolaj"-ként is emlegetett anyagot szívesen alkalmazzák a cukrászatban. mivel zamata a szintén mediterrán gyógynövényből. a Glycyrrhiza glabraból származó édesgyökérére emlékeztet. Elsődlegesen azonban olyan híres szeszes italok előállításában játszik szerepet, mint a görög ouzo, a török arak és a dél-amerikai aguardiente. Jellegzetes íze okán a gyógyászatban régóta az orvosságok kellemetlen ízének elfedésére szolgál.

Jellemzők

Fűszer típusa

- termésfűszer
- magfűszer

Cuisine

- indiai
- olasz
- afrikai
- kínai

Biológiai jellemzők

- egyéves
- lágyszárú
- ernyősvirágzatúak

Latin neve

Pimpinella anisum L.

Származás

Földközi-tenger környéke
Ánizs - Fűszerporta - fűszerek és gyógynövények