fűszerek
fűszerkeverékek
gyógyító fűszerek
blog

Rozmaring

Örökzöld félcserje. Virágai végállásúak, ajakosak, erősen kiemelkedő fellevelekkel. Színei a világoskéktől a liláig, sokféle árnyalatban megtalálhatóak. Levelei sötétzöldek, egyenesek, tűformájúak, szélük visszahajlik, fonákjuk szürkésen szőrözött. A növény minden része aromás illatú. Latin neve két szó összevonásából származik: a marinus = tengeri és a ros = harmat. Egy másik magyarázat szerint a növény neve a remembrance, emlékezés szóból ered, talán azért, mert a rozmaring javítja az emlékezetet. Az arab gyógyítók emlékezet, beszédkészség javítására használták, önmagunk tökéletesebb kifejezésére ajánlották. Igen jó hatással alkalmazták a mozgásszervek gyulladásainak kezelésére. Gyógyítottak vele fejfájást, fogfájást, élénkítették a vérnyomást, serkentették az epetermelést és májműködést. Használták szem-, szív- és májbetegségeknél is. A rozmaringot illatszerként is felhasználták. Már az ókorban is a tömjént helyettesítették vele. Akinek nem tellett a drága tömjénre, az a tömjénillatú rozmaringgal áldozott az isteneknek. Később a rozmaringos borból desztilállással készítették a rozmaringszeszt, rozmaringvizet, mely általánosan a 18. században jelent meg és már akkor gyógyszerként ajánlották. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A kolostorkertekben pedig már hivatalos gyógynövényként szerepelt. A középkorban a Capitulare névjegyzékben is ekként szerepelt.Európa északi részén azonban; főleg az Alpoktólészakra még a középkorban sem nagyon volt ismert, legfeljebb délről, drog formájában ismerték, a cserép elterjedéséig, mivel mint mediterrán növény északon, az Alpok vonalán túl nem élte át a telet. A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át. Magyarországon a 17. századtól terjedt el jobban. kedveltsége a 18. századra már hanyatlásnak indult. Szaporítható tőosztással, de hamarabb lesz szedhető rozmaringunk, ha a 8–10 leveles hajtásokat nedves homokban gyökereztetjük. Másik módszer, ha 10–15 cm hosszú hajtásairól, az alsó leveleket eltávolítjuk, egy pohár vízbe állítjuk, a gyökérkezdemények megjelenése után pedig nedves homokba ültetjük. Otthoni használatra cserépbe is ültethető.

Leggyakoribb felhasználása

Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.

Jellemzők

Fűszer típusa

- levélfűszer

Cuisine

- olasz
- francia
- mediterrán

Biológiai jellemzők

- örökzöld

Latin neve

Rosmarinus officinalis

Származás

Földközi-tenger vidéke, Dél-Európa
Rozmaring - Fűszerporta - fűszerek és gyógynövények